Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 200,00 zł.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Więcej o oliwie

Drzewo oliwne jest bardziej wdzięczne od niejednego człowieka,
za jeden twój dobry uczynek zrewanżuje się stokrotnie. [stare powiedzenie hiszpańskie]

Oliwa to zdrowie

oliwa z oliwek, Arbequina, oliwki, oliwa Poznań, Oliwa z oliwek zawiera około 60 a 80% jednonasyconego tłuszczu, którego zaletą  jest obniżanie cholesterolu. Oliwa z oliwek spożywana na surowo jest cennym źródłem witamin jak: A, D, K oraz  witaminy E – eliksiru młodości, chroniącego naszą skórę, ale również komórki przed starzeniem się,  co w dłuższej perspektywie zapobiega np. miażdżycy, usprawnia ona również wydalanie z organizmu wolnych rodników i toksyn, co sprawi, że oczyszczony organizm będzie lepiej pracował np. w zakresie trawienia pokarmów.


W ramach profilaktyki zdrowotnej zaleca się stosowanie jednej łyżki stołowej oliwy z oliwek każdego dnia. Najlepiej na czczo. W ten sposób łagodniej będziemy przechodzić kamicę żółciową, zmniejszą się dolegliwości związane ze stwardnieniem tętnic, nieżytami i wrzodami żołądka, a także pozbędziemy się zaparć.Oliwa pomaga utrzymać niskie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Oliwa z oliwek wspomaga również trawienie oraz przyspiesza przyswajanie przez organizm wapnia. Ma dobry wpływ na osoby palące papierosy oraz mające problemy z migdałami. Spożycie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów. Uzupełniając swoją dietę o oliwę z oliwek dostarczymy do organizmu duże ilości kwasu oleinowego, który zmniejsza ryzyko astmy, jak i wystąpienia alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa.


WARTO ZAPAMIĘTAĆ: spożywanie codziennie świeżej oliwy wzmacnia naszą odporność na różnego rodzaju choroby.


Udowodniono, że matki, które w czasie ciąży spożywają oliwę z oliwek rodzą zdrowsze dzieci (wyższe parametry pod względem wzrostu, wagi, zachowania oraz odruchów psychometrycznych).

 

Rodzaje oliwy

  • Oliwa z oliwek extravergine
    jest oliwą uzyskaną z tłoczenia świeżych oliwek. Nie podlega ona żadnym procesom chemicznym. Świeżo zebrane oliwki, trafiają do tłoczni w ciągu maksymalnie 24 godzin. Im krótszy czas od zbioru do wytłoczenia owoców, tym niższa kwasowość oliwy. Dla oliwy extravergine kwasowość wynosi maksymalnie 0,8%, jest ona jednym z wyznaczników jakości. Do identyfikowania smaku i zapachu często używane są takie określenia jak lightdelicato czy mocno owocowa.  Określają one wyłącznie moment zbioru oliwek, z których tłoczona jest oliwa. Oliwy tłoczone z oliwek z wczesnego okresu zbioru są bardzo intensywne w smaku i zapachu i często powodują uczucie gryzienia gardle. Oliwy tłoczone z oliwek zbieranych później są łagodniejsze i delikatniejsze.

  • Oliwa z oliwek vergine
    jest oliwą gorszej jakości, nie spełnia ona norm jakościowych oliwy extravergine. Oliwa vergine jest dodawana do oliwy oczyszczonej celem jej uszlachetnienia. Nie jest dostępna w sprzedaży.

  • Oczyszczona oliwa z oliwek (pure)
    Poddawana zostaje chemicznemu procesowi oczyszczania, podczas którego zostaje pozbawiona smaku, zapachu i koloru. Pod koniec procesu dodaje się niewielką ilość oliwy z pierwszego tłoczenia.

  • Oliwa Sansa
    najniższej jakości oliwa, która została dopuszczona do spożycia. Jest ona pozbawiona  właściwości zdrowotnych – nie znajdziemy tu ani witamin, ani minerałów, w które bogata jest oliwa z oliwek extravergine. W Polsce często można spotkać na opakowaniu oliwy zapewnienia producentów o „delikatnym smaku” - czyli de facto -  braku smaku oliwy.

Hiszpańska oliwa arbequina

 oliwa z oliwek, Arbequina, oliwki, oliwa Poznań,

Arbequina to królowa oliwek z Katalonii - krainy, gdzie panuje klimat umiarkowanie wilgotny. W Hiszpanii znajduje się ok 10 000 ha upraw drzewa tego gatunku. Jej owoce są niewielkie, owalne i brązowe o wyśmienitym, łagodnym i lekko gorzkawym smaku, a rosną na drzewach mających setki lat. Drzewa Arbequina rodzą bardzo dużą ilość oliwek o wysokiej zawartości oleju: 20,5%. Oliwa z nich produkowana jest na zimno, metodami mechanicznymi - tłoczona na tradycyjnych prasach do oliwek.             W procesie tym nie są używane konserwanty. Sama uprawa oliwek również podlega biologicznej kontroli. W rezultacie uzyskujemy oliwę najwyższej jakości wolną od pestycydów i odpadów produkcyjnych. Dlatego smak jest niepowtarzalny i magiczny.

Można w niej znaleźć nuty aromatyczne:

  • skoszonej trawy, 
  • gałązek pomidora,
  •  karczochów, 
  • orzechów,
  •  suchych migdałów,
  •  bananów oraz dojrzałych jabłek. 

 

Oliwa arbequina ma zielony kolor i gęstą konsystencję, świadczy to o tym, iż oliwa ta nie jest rozcieńczana za pomocą wody. Z kolei aromat oliwy Arbequina jest bardzo ulotny, dlatego najlepiej spożywać ją na zimno.. wtedy zapach Arbequiny przeniesie nas w rejony słonecznej Katalonii... 

W Katalonii, mieszkańcy kupują najchętniej oliwę bezpośrednio od producenta, w nieetykowanych butelkach, używają jej do sałat, makaronów..

Taką właśnie oliwę przywiozłem i dla Państwa. 

 

 

Oliwki i Oliwa - warto wiedzieć

  • profesjonalni kiperzy degustują oliwę w podgrzanym kieliszku - dzięki temu uwalnia się jej zapach i nuty smakowe
  • mięso, ryby oraz warzywa smażone na oliwie z oliwek są smaczniejsze, zdrowsze i mniej tłuste, gdyż oliwa nie wchłania się tak, jak pozostałe tłuszcze 
  • prawidłowo przechowywana oliwa będzie dobra do spożycia przez kilka lat, niezależnie od daty ważności 
  • oliwę z oliwek  należy przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od światła, ale nie w lodówce - obniża to walory odżywcze oliwy
  • ostatnie badania dowodzą, iż oliwki mogą chronić nas przed wystąpieniem migreny
  • oliwki, które jemy są kiszone - mają wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.
  • świeże oliwki prosto z drzewa, bez względu na moment zerwania są gorzkie


WARTO ZAPAMIĘTAĆ:
Kupując olej lub oliwę z oliwek, wybieraj produkt 'tłoczony na zimno".

 

Fachowy żargon

Przed zakupem oliwy, na pewno warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, oto najczęściej pojawiające się określenia na etykietach:

  • Kwaoliwa z oliwek, Arbequina, oliwki, oliwa Poznań, sowość - dobrej jakości oliwa ma niską kwasowość, jednak nie obowiązuje tutaj zasada "im mniej, tym lepiej"
  • Filtrowana / Niefiltrowana - obecnie większość gatunków oliwy jest filtrowana, celem usunięcia wszelkich osadów. Zdarzają się jednak koneserzy wolący oliwę z odrobiną osadu, oliwę taką należy szybciej spożyć niż filtrowaną.
  • Ręczne zbieranie - sugeruje to, że gorsze oliwki zostały odrzucone, a oliwę wytłoczono wyłącznie z najlepszych owoców.
  • Importowane - może być to oliwa z kilku źródeł tzw. mieszanka.
  • Oliwa z plantacji - cały proces produkcyjny odbywa się w jednym miejscu (zbiór, tłoczenie, butelkowanie).
  • Rafinowana oliwa z oliwek - oznacza, że oliwa nie zawiera, żadnego innego gatunku oliwy i jest mieszanką oliwy z pierwszego tłoczenia oraz oliwy przetwarzanej.
  • Pierwsze tłoczenie - informacja o technice tłocznia, obecnie rzadko stosuje się drugie tłoczenie.
  • Tłoczona na zimno - producent musi zadbać, aby temperatura podczas przetwarzania nie przekroczyła 27 stopni Celcjusza
  • Mieszana - wielu dużych producentów miesza różne odmiany, pozwala to na zachowanie niezmiennego smaku produktu.
  • DOP - znaczek "Denominazione di origine protetta", gwarantuje, że oliwa została wyprodukowana w konkretnym regionie i posiada charakterystyczne dla niego cechy,
 

Oliwa z oliwek - symbolika

oliwa z oliwek, oliwa arbequina, oliwa Poznań

 

Do Polski oliwa z oliwek przybyła wraz z chrześcijaństwem, jednakże całe wieki używano jej wyłącznie do celów liturgicznych - namaszczania niemowląt, królów i zmarłych. Oliwa, a zwłaszcza jej obfitość, jako produkt ziemi była znakiem błogosławieństwa Bożego (Pwt 7,13; 11,14; Jr 31,12; Jl 2,1-9), brak oliwy traktowano jako znak kary ze strony Boga (Pwt 28,40; Mi 6,15).

Urok gajów oliwnych opisywany jest w Starym Testamencie. Zwiastunem końca potopu była powracająca do arki Noego gołębica z gałązką oliwną w dziobie. Po dziś dzień gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń. W mitologii greckiej i rzymskiej oliwka symbolizowała odporność i witalność. Oliwnymi girlandami nagradzano zwycięzców igrzysk olimpijskich. Gałązkami dekorowano głowy zwycięzców i groby pokonanych. Według mitologii oliwkę podarowała Grekom Pallas Atena.

Wielu bogów greckich (Atena, Zeus, Apollo) uczyniło oliwkę swoim znakiem. Ozdabiała też skronie poetów i bohaterskich wodzów. Olej z oliwek był ważnym składnikiem diety, służył też do oświetlania mieszkań, opatrywania ran i namaszczania ciała po kąpieli. 

Oliwa znalazła również zastosowanie w życiu codziennym, jak też w kulcie pogańskim i żydowskim. Stosując oliwę łagodzono ból, namaszczano nią rany chorego człowieka. Tak uczynił miłosierny Samarytanin, niosąc pomoc napadniętemu przez zbójców człowiekowi: „podszedł do niego i opatrzył mu rany, zalewając je oliwą i winem”.

Oliwą chłodzono rozpalone przez słońce ciało, sportowcy (szczególnie atleci) namaszczali się, aby móc wyślizgnąć się napastnikowi podczas zawodów.

Na naszych stołach oliwa z oliwek oraz oliwki zagościły dopiero w czasach królowej Bony, która wprowadziła nowe zwyczaje żywieniowe.

Sklep jest w trybie podglądu

 

  » Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.


Click Shop | Hosting home.pl